Marti, 10 noiembrie 2009, 19.00
CONFERINTA
VIOREL VIZUREANU: SCHITA PENTRU O TIPOLOGIE A SPATIALITATII
Ceea ce a fost intitulat poate prea pretentios "Schita pentru o tipologie a spatialitatii", as adauga acum "pentru o tipologie istorica a spatialitatii", ascunde practic in substanta sa doua parti oarecum independente una de cealalta, oricum, doua parti care si-ar putea gasi fiecare o dezvoltare aparte si care ar putea, fara indoiala (lucru de care se va putea convinge fiecare), sa primeasca efectiv o amploare considerabila. Ne asumam acest risc, de a lasa practic anumite trimiteri sa nu isi produca efectul punctual scontat, sa ramana oarecum neclare, mizand pe ceea ce se poate numi o posibila eficienta a intregului.

O prima parte va incerca, din cateva idei si unele exemple sa ne convinga de ceea ce ar putea fi considerata o teorie subiectiva a spatiului - ceea ce nu inseamna ca spatiul ar fi considerat aici in sensul in care predomina astazi in limba romana "subiectivitatea" in sensul unui "bun-plac psihologic", al unei ireductibile referiri la sine care implica o respingere de plan a oricaror elemente "obiective" sau, mai bine spus, "intersubiective".

O a doua parte va urmari sa ne ofere o imagine, poate simplificatoare, poate ea insasi tributara unei viziuni de tip clasic-metafizic (insemnand in acest context, modern-metafizice) asupra evolutiei culturale a conceptului de spatiu inteles in sens larg, o imagine deci a ceea ce am putea numi principalele paradigme relativ la spatialitatea invocata anterior, si anume spatiul "arhaic", spatiul "modern" si spatiul "postmodern", cu o focalizare asumata asupra celor doua din urma si a relatiilor dintre ele, precum si asupra a ceea ce astazi par a fi - dupa "delirul" postmodern al ultimelor decenii - unele incercari de regandire / de punere in discutie a postmodernitatii din aceasta perspectiva, indeosebi din zona socialului.

Viorel Vizureanu (1969) este doctor in filosofie, lector universitar la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. A publicat numeroase eseuri, articole si studii in reviste nationale si internationale si este autorul a numeroase volume de filosofie, printre care "Descartes", Editura Paideia, Bucuresti, 2000, "Proiecte filosofice ale Modernitatii", vol. I, Editura Universitatii din Bucuresti, 2008 sau "Schita pentru o istorie a logicii Renasterii", vol. I, Editura Universitatii din Bucuresti, 2008.

Imagine: Sebastian Moldovan, Future Garden, 2007-2009. Courtesy of the artist.