Miercuri, 10 iunie 2009, 19.00
CONFERINTA
Saviana Stanescu: I-MIGRANT IN NEW YORK - O radiografie personala cvasi-teatrala in imagini

Saviana era studenta in 1989 cand a participat la "revolutie" si la ceea ce numim "sfarsitul comunismului". Acum, dupa aproape 20 de ani este martora a "sfarsitului capitalismului" din New York. Acest lecture performativ autobiografic analizeaza experienta ei de imigrant in New York prin lentilele unei dihotomii Est - Vest si prin intermediul negocierii permanente dintre vechiul si noul set de valori.

Dupa 1989, Saviana a lucrat ca jurnalist pentru un deceniu, in noua presa libera din Romania. Cu o saptamana inainte de 11 Septembrie a ajuns in New York, prin intermediul unei burse Fulbright pentru un MA in Studii Performative la NYU. A obtinut un MFA in Dramaturigie in cadrul NYU Tisch School of the Arts si preda in cadrul Departamentului de Dramaturgie. Piesele ei au fost produse si jucate in NYC precum si pe scena internationala.

Una din problemele abordate in cadrul conferintei este legata de rolul steagului in crearea si mentinerea unei identitati. O alta intrebare importanta pentru Saviana este: a luat o decizie buna parasindu-si tara? Este ea locuitorul unei noi tari numita INTRE? "Mutandu-se in intr-un spatiu al limbii engleze a facut miscarea potrivita? Si ce e corect pana la urma, cand o (r)evolutie poate schimba definitiile preconcepute ale "binelui" si "raului"?