16 Septembrie - 21 Noiembrie, 2010
EXPOZITIE
Rien ne va Plus - Architectura in vremuri de criza
Deschidere: 16 Septembrie, 2010, ora 19.00
Powerhouse Company / NAiM / Bureau Europa / A10

Impactul crizei financiare asupra arhitecturii a fost imprevizibil si fara precedent. intrebarea "care este problema sistemului nostru financiar?" ar putea fi urmata de o alta intrebare, "ce nu este in regula cu arhitectura noastra?".
Acest ultim boom a fost determinat de structurile financiare ale creditelor si speculatiei imobiliare. Arhitectura a devenit un mijloc de imbogatire mai degraba decat de asigurare a bunastarii, un alimentator pentru speculatie si un agent de marketing. De la originile modernismului angajate social, la postmodernism, moda si arhitectura iconica ce a mai ramas din autoritatea morala pe care Miscarea Moderna a oferit-o arhitecturii? Iar daca arhitectura nu mai este angajata social, cum poate asigura solutiile sustenabile atat de necesare? Cum putem genera o arhitectura bazata pe calitati pe termen lung in locul unor profituri pe termen scurt?
Rien ne va Plus a debutat ca un proiect de cercetare bazat pe presupunerea ca suntem astazi martorii a trei crize. Prima, este o criza economica creata de speculatia excesiva cu locuinte; a doua este o criza a starii mediului, ce a dat nastere unor schimbari climatice fara precedent; iar cea de a treia, o criza generationala, este produsa de atingerea varstei de pensionare a celei mai numerose generatii de pana acum.
Expozitia nu este o concluzie asupra modului cum sa desfasori o practica mai buna, si nici nu ofera solutii imediate; ea cauta sa deschida o conversatie, mai intai asupra unei schimbari necesare in toata atitudinea noastra mentala, si apoi asupra unor raspunsuri posibile la aceste crize.

Itinerarea expozitiei este organizata de catre zeppelin, revista Arhitectura si Uniunea Arhitectilor din Romania in colaborare cu PAVILION UNICREDIT ca un eveniment in cadrul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2010 si este sprijinita de catre Ambasada Regatului Tarilor de Jos. Partener BAB2010: ROCA

http://www.powerhouse-company.com/rnvp.html
http://vimeo.com/7061305

image: Rien ne va Plus, credits: Johannes Schwarz