Miercuri, 17 iunie 2009, orele 19.00
DIALOG LIVE
Oliver Ressler : Miscarea alter-globalizare - Interventii artistice in miscarile politice
Dialog live cu Razvan Ion

Oliver Ressler va discuta despre miscarea alter-globalizare in paralel cu structura proiectelor sale din ultimi doi ani.
El a produs un video de o ora in timpul incercuirii de catre fortele de ordine a demonstrantilor impotriva World Economic Forum 2001 din Salzburg si un altul (impreuna cu with Dario Azzellini) care are ca subiect "Disobbedienti" (grup radical extraparlamentar din Italia). "What Would It Mean To Win?" (cu Zanny Begg) a fost filmat in timpul blocadelor de la summitul G8 de la Heiligendamm din iunie 2007 si se concentreaza pe stadiul actual al miscarii alter-globalizare. Ressler a creat bannere pentru manifestatii (cu David Thorne) si a fost implicat in proiectul colaborativ auto-organizat "Holy Damn It" (www.holy-damn-it.org), care a produs 50000 de postere pentru a mobiliza miscarile de rezistenta impotriva sumitului G8 din Heiligendamm.
Prin lucrarile sale Ressler subliniaza strategii de interventie a artei in miscarile politice.

Oliver Ressler (b. 1970, Austria) produce proiecte in spatiul public si filme care incearca sa estompeze granitele dintre arta si activism. Proiectele sale au fost expuse in expozitii personale la Berkeley Art Museum; Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul; Museum of Contemporary Art Belgrade; Kunstraum der Universitat Luneburg, D and Centro Cultural Conde Duque, Madrid si in expozitii de grup la MASS MoCA - Massachusetts Museum of Contemporary Art, USA; Itaucultural Institute, Sao Paulo; ZKM, Karlsruhe; Museum voor Moderne Kunst Arnhem, NL; International Festival of Video/Arte/Electronica, Lima.
A participat la bienalele din Prague, 2005; Seville, 2006; Moscow, 2007, Taipei, 2008, etc.
Proiectul sau "Alternative Economics, Alternative Societies" a fost produs in 21 de orase si publicat de catre Wyspa Institute of Art, Gdansk in 2007.
In prezent Ressler prregateste o noua instalatie de 8 canale numita "What Is Democracy?". www.ressler.at

Razvan Ion (n. 1970) este teoretician, curator, manager cultural si activist politic. Este co-editor (impreuna cu Eugen Radescu) al revistei PAVILION, co-director al Bucharesti Biennale, iar in 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT- centrul pentru arta si cultura conemporana. A tinut prelegeri la University of California -Berkeley, Headlands Center for the Arts-California, Facultatea de Stiinte Politice - Cluj, Academia de Arte - Timisoara, La Casa Encedida - Madrid, Calouste Gulbenkian - Lisabona, etc. Scrie pentru diferite reviste si ziare. In prezent, lucreaza la proiectul curatorial "Exploring the Return of Repression". Traieste si lucreaza in Bucuresti.

Image: "Don't Purchase a Better World, Fight For a Better World", a billboard by Oliver Ressler on gated communities in Warsaw. Courtesy of the artist.

Oliver Ressler este sustinut de Forumul Cultural Austriac.