07 Octombrie 2009, 19.00
LECTURE/DIALOG
Sebastian Moldovan: O ROSIE ARE INTOTDEAUNA NEVOIE DE BASTON
In dialog cu Razvan Ion

Gradina ta de rosii, dorinta ta de a crea un spatiu de creatie divina, planta careia nu ii poti controla evolutia, tu care exploatezi aproape obsedant perfectiunea in instalatiile si obiectele tale. Pare nevoia de a lasa macar o data la voia intamplarii dezvoltarea operei tale. insa te opresti la proiect, la schita de ansamblu. Va deveni pana la urma o realitate curajul subconstient al lipsei de control?

Spatiul de creatie divina este pentru mine un spatiu de rearanjare (divin de naturala) a elementelor intr-un sistem. Il gasesc benefic pentru ca pot sa invat despre aceasta rearanjare si pot sa intervin / interactionez cu ea - pana la urma asta fac eu ca artist: rearanjez elemente in diferite sisteme - constient de numarul infinit de interactiuni intre parti, constient ca nu pot sa le controlez sau macar sa le cunosc pe toate. De aceea tind sa ma intorc la o lucrare de multe ori inainte sa spun gata. Pe de alta parte, am inteles un lucru foarte important: daca e sa compar o lucrare cu un sistem ale carui elemente interactioneaza, atunci e destul sa gasesc un numar (mic) de elemente pe care le pot controla, sa alcatuiesc sistemul si sa-i dau drumul in lume - el urmand sa evolueze in modul cel mai natural, interactionand cu alte sisteme - vezi public, critica, vanzari, notorietate sau cutremure si inundatii.. Asta e teoria mea care se verifica cu "End of Paris" - lucrarea m-a parasit de cativa ani si a evoluat in directii pe care nu le-am dictat si poate nici nu le cunosc. (Extras dintr-un dialog realizat de Razvan Ion cu Sebastian Moldovan pentru PAVILION - journal for politics and culture, 2009)

Sebastian Moldovan (n.1982, Baia Mare) este un artist roman intersat de cercetarea urbana si sociala. A studiat la Universitatea de Arta si Design in Cluj, Romania si la
L'Ecole Regionale des Beaux-Arts, Nantes, Franta. Printre expozitiile la care a participat se numara Comfortably Numb, Kultur Kontakt, Vienna (2006), Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire, Cabaret Voltaire, Zurich (2006 - 2009).  A expus in bienale importante precum Bucharest Biennale, Prague Biennale si Haifa Biennale.

Image: Sebastian Moldovan, Sketch for the "Walking Sticks", ball point pen, pencil, A4, 2009. Courtesy of the artist.