Marti, 14 Decembrie 2010, 19:00
DEZBATERE INTRE VASILE ERNU, CIPRIAN SIULEA SI COSTI ROGOZANU
INTELECTUALII SI POLITICA

Criza economica a facut foarte vizibile doua alte crize care erau la fel de grave si inainte, dar care, din cauza entuziasmelor grabite si a valurilor de bani aleatoare, erau trecute cu vederea: criza politica si criza spatiului public intelectual. De ce exista atit de putina autonomie a spatiului public intelectual? De ce este el atit de irelevant pentru politic? Cum se pozitionează unii fata de altii intelectualii si oamenii politici? Ce sanse avem sa schimbam paradigma asocierii traditionale strinse a intelectualilor cu statul? Cita ruptura si cita continuitate exista, din acest punct de vedere, intre comunism si post-comunism? Citeva intrebari la care nu exista multe raspunsuri…

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus in mai multe limbi. In 2009 publica la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. Alaturi de C. Rogozanu, C. Siulea si O. Tichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. In ultimii ani a tinut rubrici in Romania Libera, HotNews, Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural.

Ciprian Siulea este nascut in 1969 la Brasov. Profesor de stiinţe socio-umane in perioada 1995-1999, ziarist intre 2004 si 2008, in prezent traducator. Autor al volumului Retori, simulacre, imposturi (Compania, 2003).

Costi Rogozanu s-a nascut in 1977. A absolvit Liceul "Unirea" din Focsani, specializarea informatica. A urmat cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. I-au aparut la Editura Polirom volumul de critică “Agresiuni, digresiuni” (2006) si culegerea de proză scurta “Fuck the cool. Spune-mi o poveste” (2007). A coordonat impreună cu Şiulea, Ernu si Tichindeleanu antologia "Iluzia anticomunismului", aparută la Editura Cartier.

www.criticatac.ro