Joi, 21 Ianuarie 2010, 19.00
CONFERINTA URMATA DE O SESIUNE DE Q&A CU KARIN CERVENKA
AUSTRIA CA EXEMPLU PENTRU MODUL IN CARE ARTA ESTE UN SUBIECT DE INTERES PUBLIC DE MAI BINE DE 60 DE ANI

O posibila definitie a Artei: Arta este ceea ce ne lipseste.

"Ca angajat in domeniul cultural, imi lipseste ceva in Romania: o discutie publica despre Arta ca subiect de interes public.

Examinand mediul cultural din Austria ultimilor 60 de ani, vom observa ca aceasta tara a suferit o transformare majora a agendei culturale: de la colectii prafuite de asa-zise obiecte artistice constructoare de identitate expuse in spatii intunecate, la medii pline de viata in care arta, in toate formele de manifestare, devine posibila si accesibila cetatenilor.

Pentru a ilustra ce se intampla in momentul in care Arta devine un subiect supus discutiei publice, voi arata cum cel mai larg spatiu dedicat exclusiv artelor, anume "Museumsquartier" din centrul Vienei, a luat fiinta in urma cu zece ani. Discutia politica, atentia acordata de mass-media si de opinia publica ale acestui proiect vor fi examinate ca exemplu perfect de rezultat al politicilor culturale: o investitie in Arta a austriacului platitor de taxe dupa un deceniu de discutii si cinci ani de constructii.

Pentru dezvoltarea unei identitati culturale, care isi gaseste forma de manifestare si in productia artistica, o anumita tensiune intre exponentii diferitelor puncte de vedere istorice, politice si sociologice serveste drept motor pentru o discutie deschisa in cadrul societatii civile."

Karin Cervenka, 1969, Viena, a absolvit filologia la Universitatea din Viena cu specializarea in literatura moderna si arta traducerii, este traducator de literatura contemporana franceza si spaniola, lucreaza din 1991 pentru Ministerul European de Afaceri Externe al Austriei, iar din 1997 s-a dedicat managementului artistic, intre 2003 si 2008 ocupand pozitia de director al Forumului Cultural Austriac din Madrid, iar din 2008 pe cea de director al Forumului Cultural Austriac din Bucuresti. Forumul Cultural Austriac din Bucuresti este supus autoritatilor straine. Se concentreaza asupra proiectelor artistice din Europa Centrala si de Sud-Est.