Joi, 26 Noiembrie 2009, 19.00
PROIECTIE URMATA DE O SESIUNE DE Q&A CU CATRIN LUNDQVIST
100 MINUTE SUEDEZE
Curator: Catrin Lundqvist

Artisti: Magnus Bartas, Loulou Cherinet, Mats Hjelm, Jesper Nordahl, Marika Orenius, Lina Selander, Alexander Vaindorf

De la mijlocul secolului al XX-lea, Suedia a cunoscut o rapida dezvoltare industriala care a contribuit la o economie stabila. Tara a adoptat modelul suedez fapt ce a transformat Suedia intr-un stat cultural, social si economic al ajutorului social. Aceasta a fost si perioada in care imigratia a crescut in Suedia datorita nevoii de munca a industriilor suedeze. Suedia nu a mai trecut printr-un razboi de secole. In general, suedezilor le displace disputa si prefera sa ajunga la un consens prin discutii. Oamenii vorbesc rar despre ideologia lor politica.
Aceste idei generale despre peisajul politic suedez, impreuna cu lipsa conflictelor si a nelinistii politice pot face politica un subiect mai putin frecvent pentru artistii suedezi. Astazi, in Suedia, poti gasi mai multi artisti care lucreaza asupra efectelor pe care angajarea politica o are asupra vietii personale la nivel psihologic, decat artisti care lucreaza cu puncte de vedere politice, iar artistii pot gasi interesant lucrul cu fenomene politice sau sociologice in strainatate.

Catrin Lundqvist este curator la Moderna Museet in Stockholm si curator independent cu propria sa companie Domestic Art. La Moderna Museet, lucreaza momentan cu film, video si arta bazata pe performance, organizand dezbateri si seminarii despre arta contemporana.

100 Minute Suedeze va fi proiectat si in data de 7 decembrie 2009, 19.00, la Cluj, Universitatea de Arta, Casa Matei Corvin.

100 MINUTE este un proiect initiat de Razvan Ion & Eugen Radescu.

Imagine: Still from ARC-EN-CIEL (DVD, 11 min, 2007) by Marika Orenius. Courtesy of the artist.