01 Martie – 29 Aprilie, 2012: La adapost
01 Martie – 29 Aprilie, 2012
EXPOZITIE
DESCHIDERE: Joi, 01 Martie, 2012, 19:00

Expozitie realizata de: Robert Marin & Nuca Studio

Intr-o critica la adresa modernitatii, sociologul german Ulrich Beck a introdus termenul “Epoca lui Si” pentru a descrie amploarea caracterului aditiv al perceptiei oamenilor asupra sinelui si lucrurilor ce le apartin. Beck considera ca actiunile membrilor societatii de astazi sunt aproape exclusiv orientate catre acumulare si ca aceasta directie este specifica epocii noastre. Aceste mutatii in felul in care percepem amprenta noastra sociala au condus la o transformare serioasa a definitiei confortului si cum spatiul arhitectural este dimensionat pentru a raspunde nevoilor utilizatorului in anumiti parametrii de confort am devenit in ultima decada martorii unei inflamari incredibile a spatiului construit la scara globala.

“La adapost” este o mica initiativa ce incearca sa ii confrunte pe vizitatorii ei cu nevoile umane de spatiu la nivel primar pentru a reactiva in fiecare observator instrumentele de baza in analiza spatiului. Felul in care constientizam relatia noastra cu limitele spatiele imediate este definitoriu in pozitionarea in lumea de azi. Conceptul contemporan de adapost, casa, spatiu personal, este rezultatul unui proces constant de extindere a intelesului lor prin incorporarea alaturi de noi standarde ergonomice si de siguranta a unei uriase cantitati de criterii comerciale inventate pentru a dilata continuu nevoia noastra aparenta de spatiu.

Expozitia este structurata pe doua segmente. Primul consista in doua suprafete care prin relatia lor de apropiere si departare genereaza spatii mai largi sau mai stramte create pentru a angaja vizitatorul intr-o experienta directa a cerintelor minime de spatiu. Al doilea segment este conceput ca un joc in care vizitatorul poate intervenii in diverse machete ce recreaza situatii de” potrivire” in spatiu a unor personaje abstracte.

Robert Marin (n. 1976) este un arhitect stabilit in Bucuresti. A absolvit Universitatea de Arhitectura Ion Mincu in 2001, an in care a infiintat si studioul de arhitectura si design Square One. In calitate de arhitect principal al studioului a fost apreciat international datorita lucrarilor sale ce au fost publicate in carti si reviste de specialitate. Printre cele mai importante distinctii pot fi mentionate premiul I-ii pentru arhitectura de interior din cadrul Bienalei de Arhitectura Bucuresti, the Henkel Art Prize si a fost finalist al Contractworld. In 2008 a infiintat biroul de arhitectura si design Nuca Studio, in cadrul caruia activeaza in prezent ca arhitect principal.

Expozitie sustinuta de:

Imagine: Robert Marin & Nuca Studio, simulare  3D a structurii expozitiei. Courtesy of the artists.

April 26, 2012 | Filed under arhiva_expo.