CRITICAL BOTOX in times of 2.0 feudalism
04 octombrie 2012 – 06 ianuarie 2013
EXPOZITIE
DESCHIDERE: Joi, 04 octombrie 2012, 19.00

Curator: Alex Brahim

Participanți: Aggtelek (ES/BE), Anamor (ES), José Begega (ES), Karmelo Bermejo (ES/MX), Zeljko Blace (BA/HR), Lúa Coderch (PE/ES), Bruce LaBruce (CA), Andrés Duplat (CO), Juan Pablo Echeverri (CO), Félix Fernández (ES), Jorge García (ES), Miquel García (ES), Andrea Gómez (CO/ES), Núria Güell (ES), Fermín Jiménez Landa (ES), Lydia Lunch (US), Santiago Monge (CO), R. Marcos Mota (ES), Joan Martí Ortega (ES), Daniela Ortiz (PE/ES), Aníbal Parada (AR/ES), Avelino Sala (ES), Andrés Senra (ES), Daniel Silvo (ES), Toni Tena (ES), David Latorre (ES), Oriol Vilanova (ES)

CRITICAL BOTOX in times of 2.0 feudalism, folosește o linie narativă fictivă cu inspirație de tip tabloid, pentru a prinde formă într-o publicație online și într-o serie de expoziții, prima dintre ele având loc în octombrie 2012 la PAVILION în București.
Proiectul se bazează pe un cadru personal, pe relația prudentă a curatorului cu artiștii care activează inspirațional în mai multe zone sociale utilizând diverse forme de producție sau acțiuni politice. Înțeleasă ca o practică politică în sine, CRITICAL BOTOX susține valoarea politică a contactului uman direct, în aceste vremuri confuze ale virtualizării și dezumanizării în interacțiune co-individuală.
Publicația online utilizează estetica revistelor de scandal ca pe un sofism vizual confuz, concentrându-se pe realitatea conținutului, pe mesajele politice ale lucrării sau pe traiectoria artistului. Acestea servesc, manieristic, ca o legătură conceptuală între diferite publicații online și recursurile facilitate de artiști, adresându-se publicului interesat în explorarea fiecăreia dintre ele.
Fiecare expoziție, prima fiind cea de la București, funcționează ca un exemplu complex cu proiecție în publicația online a expoziției. Fiecare act curatorial reflectă eterogenitatea viziunilor și atitudinilor care rezultă din creația artistică contemporană pentru a cuprinde spectrul larg al condițiilor politice într-o lume globalizată. (Alex Brahim)

Expoziția va fi acompaniată de o publicație realizată la finalul actului curatorial, precum și de o publicație tip poster/ziar dedicată primei expoziții care va conține structura generală a proiectului, ilustrații și texte de autori invitați. Publicațiile vor fi realizate la închiderea proiectelor pentru a finaliza cercetarea ce se desfășoară în timpul expozițiilor. Design-ul grafic pentru acest proiect va fi realizat de studioul Los Trini din Barcelona.

Alex Brahim, născut la Cúcuta în Columbia, este un curator independent și manager cultural, stabilit în Barcelona. Aria sa de interes cuprinde teorie, producție, programare, comunicare și activism, și este centrată pe transversalitatea rețelelor, cu accent pe codurile culturale și spațiile lor critice de negociere. Conduce alături de expertul în marketing Tania Brett, DIBINA (Digital Büro of International Art), o platformă curatorială independentă, de management cultural și de comunicare relațională. Unul dintre proiectele lor importante este managementul și coordonarea programului pentru Antigua Casa Haiku, un spațiu artistic din Barcelona. El pregătește în mod regulat programe și expoziții independente, colaborează cu diverse media și este lector invitat în diferite centre de artă și universități. Brahim a dezvoltat proiecte la: La Casa Encendida, Madrid; CCCB, Barcelona; Matadero, Madrid; La Capella, Barcelona; Espai Cultural Caja Madrid, Barcelona; Museu de l’Empordà, Figueres; Loop, Barcelona, sau Off Limits, Madrid, etc. În prezent este unul dintre membrii juriului pentru premiile anuale de artă contemporană BCN Producció, din Barcelona, precum și consultant pentru Art Production Factories Program al Ajuntament de Barcelona (Primăria Barcelona). CRITICAL BOTOX este primul său proiect curatorial în afara Spaniei.

Expoziția este susținută de PAVILION-journal for politics and culture.

www.criticalbotox.com

February 11, 2012 | Filed under arhiva_expo.