Gramatik of Fear
Joi, 22 Mai 2014, 18:00
@ Universitatea Națională de Arte București, Calea Griviței Nr. 28, Amfiteatru (intrarea liberă)

O dezbatere despre frică și modul de îmbinare al componentelor acesteia, cu Gergő Horváth (curator BB6), Adrian Dan(artist), Erwin Wurm (artist), János Sugár (artist), Filip Gilissen (artist), Jan Kaila (artist, profesor Academia de Arte, Helsinki), Carlos Aires (artist), Liviana Dan (director interimar MNAC). Moderată de Răzvan Ion & Eugen Rădescu (profesori Universitatea București).

Utilizarea arhaică a cuvântului presupunea un amestec de teamă și respect. Teama este astăzi definită ca fiind o mare spaimă sau neliniște. Reverența, cu sensul de respect adânc pentru cineva sau ceva. Există un paradox în creștinismul de masă, cum ar fi cel în care acesta este prezentat ca fiind o religie a iubirii, dar care în fapt, alienează prin dogmele sale și alimentează temerile legate de lumea trecătoare, prin amenințări despre Iadul care îi urmează. Autocrațiile și nu democrațiile sunt cele care prosperă de pe urma politicilor fricii. Autocrația însă, nu implică și violență, ci o teamă obedientă. O teamă pe care o consideri utilă pentru că te protejează de rele. Teama are o componență chimică mai concentrată decât a altor emoții, prin urmare nu se mai pot face prea multe cu ajutorul rațiunii, odată  ce teama puternică este instalată.

Participanții vor explora dublul sens al cuvântului aprehensiune, frica de un eveniment posibil și în sensul de comprehensiune.

Evenimentul este organizat de Bucharest Biennale 6

May 12, 2014 | Filed under arhiva_evenimente.