BUCHAREST FILM BIENNALE 1 – Film jurnal: Investigații asupra reprezentării sinelui
21-24 mai, 2015
Bienala de Film București

Curator: Andrei Rus

„La începuturile sale, cinematograful prezenta cu mult succes spectatorilor filme autoreferențiale, captând și apoi proiectând momente dintre cele mai banale din viața de zi cu zi a oamenilor – de la prânzuri luate în familie, la simple plimbări prin pădure sau pe străzi – fără a folosi trucuri narative. Publicul se mulțumea și, conform numeroaselor documente rămase din acea epocă, își dorea să împărtășească intimitatea unor necunoscuți, despre care nu reușea oricum să afle mai nimic în cele câteva zeci de secunde ale acelor prime filme. La scurt timp după anii inocenței noului mediu, serialele de actualități, cu subiecte de interes general, au înlocuit aceste exerciții aproape diaristice, impunând astfel o nouă normă – de altfel, moștenită de noi astăzi.

Atunci când formulele de tip diaristic au fost recuperate și mult nuanțate în anii ’60, majoritatea cineaștilor care au adoptat astfel de atitudini autoreferențiale militau pentru o întoarcere teoretică (și uneori, chiar tehnică) la acea eră în care cinematograful promitea să se îndrepte spre un cu totul alt viitor, al conservării pentru eternitate a cât mai multor momente individuale și irelevante aprioric pentru restul oamenilor. Ce mai aveau în comun aceștia era o formare în zona artelor plastice și vizuale contemporane, emancipate dintotdeauna – din punct de vedere politic sau formal – cu cel puțin zece ani față de cinematograf. Transferul viziunii lor în cinema a condus în acel moment la formarea unui model estetic ce părea inovator, deși se inspira direct din așa-numitele „filme primitive” ale sfârșitului de secol al XIX-lea. Cert este că de atunci și până în zilele noastre, din motivele menționate anterior, filmele jurnal au continuat să fie asimilate cu experimente avangardiste aflate la granița conceptuală dintre cinematograf, care imortalizează elementele realității, dar, care, având cel mai mare potențial de a atinge masele, e în general mai moderat în introducerea pe scară largă a unor formule particularizante, și artele contemporane, tot mai radicale în găsirea unor modalități diverse de reflectare a sinelui.

Începând cu anii ’60, filmul jurnal devine o formulă estetică din ce în ce mai vehiculată, cu care au cochetat din perspective multiple atât cineaști răsfățați ai publicului festivalier și ai multiplexurilor de pretutindeni, cât și un număr mai mic de realizatori care și-au petrecut cariera căutând exclusiv în acest perimetru al autoreferențialității, reușind să dezvolte în timp o arie largă de matrici formale.

Astfel, în prezent putem vorbi despre foarte multe categorii de filme jurnal – de la unele care apelează la imagini de arhivă personale (așa-numitele „home movies”) pentru a construi discursuri puternic personalizate și/sau politice, la altele care utilizează o adresare indirectă, prin intermediul unor mecanisme de distanțare ce nu schimbă însă gradul de autoreferențialitate implicit al constructului ș.a.m.d. De multe ori, aceste filme se lasă cu greu încadrate în specii și genuri cinematografice, forțând limitele categorisirilor cu care operează critica de specialitate, și pot fi etichetate doar circumstanțial.

În orice caz, într-o epocă precum cea actuală, în care autoreferențialitatea a devenit omniprezentă pe internet, indiferent dacă vorbim despre canalele proprii de YouTube a sute de milioane de oameni din toate colțurile lumii, despre pagini personale de Facebook, sau despre bloguri și alte astfel de platforme, cercetarea, prezentarea și dezbaterea acestei cele mai individualizante forme cinematografice posibile nu pot fi decât oportune.”

(Fragment din “Andrei Rus, Film jurnal: Investigații asupra reprezentării sinelui” 2014)

BUCHAREST FILM BIENNALE este un proiect generat de PAVILION.

Pentru detalii: bienaladefilm.ro

January 26, 2015 | Filed under arhiva_expo.